Delosperma
voor heen opgenomen in Mesembryanthemaceae in de familie naam Aizoaceae.
Gemeenschappelijke Afrikaanse namen van soorten: D. carolinense, D. vogtsii: klipvygie, rotsvygie; D. floribundum: skaapvygie; D. herbeum: witbergvygie; D. macellum: rooibergvygie


Groeivormen variëren enorm en opzichtige bloemen worden geproduceerd gedurende een lange periode en worden niet hoger dan 2 cm tot 5 cm.
Beschrijving
De naam van het geslacht is afgeleid van de Griekse woorden delos. Ze variëren van houtige naar kruidachtige en sommige hebben zelfs dikke, sappige wortel systemen, terwijl anderen wortelen op de knopen. Bloemen worden afzonderlijk of in clusters gedragen en de kleuren variëren van wit, crème, geel, oranje tot verschillende tinten roze en rood. Bloemgrootte varieert sterk en sommige bloemen kunnen een diameter van 40 mm (D. sutherlandii) te bereiken. Bloeitijden zijn van augustus tot januari afhankelijk van regenval in het wild. Bij ons van mei tot soms wel eind augustus. Bloemen zijn geopend bij volop zon van laat in de morgen om vervolgens weer te sluiten in de late namiddag, maar op bewolkte dagen hebben ze de neiging om gesloten te blijven.
Species in het wild voorkomend;  In de tuin alpiene tuin
Delosperma is een geslacht met enorme tuin potentieel als de vaste planten hebben weinig onderhoud nodig. Zet ze in de volle zon in schrale goed doorlatende grond en ze bloeien soms heel lang. Dooie bloemen er voorzichtig uit knippen dan bloeien ze lang door. Tijdens de groei in het voorjaar vochtig houden. Het is een hele mooie plant die lage matten vormt niet hoger dan 2 tot 5 cm kruipen mooi tussen de naden van natuur steen door.
Wij beschermen ze in de winter met een afdakje tegen te veel winter nat . De kleinere soorten kunnen ook heel mooi in troggen worden aangeplant op hoeken ze kruipen dan mooi over de rand. Worden de soorten u te groot kunt u heel gemakkelijk stukjes verwijderen en op potten of op een andere plek weer aanplanten.
De meest commercieel beschikbare Delosperma is D. cooperi, die een lage, dichte matten vormt.
Dat ze niet winterhard zouden zijn is een fabeltje, als u zich houd aan bovenstand komen ze prima de winter door.