Alpiene planten in de rotstuin:
Een mooie rotstuin is genieten op de vierkante meter. Want op de plaats die één doorsnee tuin struik inneemt, groeien en bloeien tientallen verschillende soorten rots planten. Hier staan heel bijzondere alpiene planten in welke zeer compact blijven.

De planten
Planten die in uw rotstuin niet mogen ontbreken zijn, Sempervirum, Saxifraga, Dianthus,
Lewisia, Primula, Daphne, Phlox enz. maar zo zijn er veel meer mooie soorten. Daarnaast horen er natuurlijk ook een paar mooie dwerg heesters en kleine coniferen bij. Als u bovendien nog wat verwilderde bollen plant, heeft u van het vroege voorjaar tot de late herfst kleur in uw rotstuin. Planten voor het najaar, Gentiana, Cyclamen, Colchicum, Aster soorten enz.

Nog meer rotstuin ideeën
Rotsen en water vormen een prachtige combinatie. Met een rotstuin aan de rand van uw vijver of met een klein vijvertje in het laagste punt van uw rotstuin, laat u twee avontuurlijke werelden op een natuurlijke manier in elkaar overgaan. Ook kunt u rotsplanten in een stapelmuur, troggen of schalen aanplanten.
In een veenbed gelegen in de schaduw kunt u ook diverse alpiene planten zetten. Zorg er voor dat dit gedeelte niet de hele dag in de volle zon ligt. Ook alleen maar schaduw is niet aan te bevelen. Het beste is een ligging in de halfschaduw, zodat de turfmuurtjes niet de felle middag zon tussen 11:00-16:00 te verwerken krijgt. Maak stapelmuurtjes van turven  die je prachtig kunt beplanten met diverse Ericacaceaen als dwerg Rhododendron, Gaultheria, Epigaea, maar ook met, Pleione, Primula herfstgentianen enz.
Achter de turfmuurtjes maakt men een turfbed met een mengsel van bladaarde vermengd met fijne boomschors en wat tufsteengranulaat. Afstrooien met fijne boomschors.
Enkele planten die in de turfbedden een plaats kunnen krijgen, Trillium, Cypripedium, Scoliopus, Rosoea, Hepatica, Orchideeën enz.
Het zal een aantal jaren duren, maar wanneer de turf blokken begroeit zijn met mossen en planten lijkt het geheel als en stukje natuur in de bergen.
Gebruik altijd de juiste grond voor de juiste planten. Sommige soorten staan graag in tuf steen, er zijn ook soorten die graag kalk willen of neutrale grond. Weer andere soorten staan graag vochtig of langs een vijver rand of in moeras. Er zijn heel veel soorten Primula de ene staat graag droog de ander vochtig en sommige staan graag in het moeras. Als u planten koopt informeer dan altijd naar de standplaats, grondsoort, zon, schaduw enz.
Wij proberen de mensen altijd het juiste advies mee te geven. Gebruik altijd de juiste grond voor de juiste planten. Sommige soorten staan graag in tuf steen, er zijn ook soorten die graag kalk willen of neutrale grond. Weer andere soorten staan graag vochtig of langs een vijver rand of in moeras. Er zijn heel veel soorten Primula de ene staat graag droog de ander vochtig en sommige staan graag in het moeras. Als u planten koopt informeer dan altijd naar de standplaats, grondsoort, zon, schaduw enz.

Een rotstuin aanleggen
Kies voor uw rotstuin een zonnige plek, het liefst op een natuurlijke helling. U kunt ook zelf een helling maken maar kies wel een goede grondsoort meng deze men split en scherp zand voor kalk m innende planten kalk toevoegen. Plaats de natuursteen zo dat het op een berglandschap lijkt. Graaf de stenen gedeeltelijk in en zorg dat de mooiste kant zichtbaar is. Let erop dat er geen verse breukvlakken te zien zijn, want steen verweert heel langzaam. Is uw berglandschap naar uw zin, dan kunt u de kieren tussen de stenen opvullen met aarde en de planten op hun plek zetten.
Wij hebben in een gedeelte van de tuin een bovenlaag van 15 cm scherp zand waar we de natuur steen hebben in gegraven. Hierin staan planten die ook in de natuur in deze omstandigheden leven.
                                                                                                                       
Open Alpiene planten catalogus
Lewisia and Rhodohypoxis World